20 Fakta Menarik Tentang Kucing

Published On 04/02/2011 | By cisdel | Trivia

Kami pernah menulis beberapa fakta menarik tentang lipas dan gajah, ternyata ramai yang menggemari kedua-dua post berkenaan. Untuk post kali ini kami ingin kongsikan 20 fakta menarik tentang kucing pula. Kucing in termasuk la segala kaum kerabat kucing seperti puma, harimau dan lain-lain lagi ๐Ÿ™‚

kucing

Ini adalah kucing ๐Ÿ™‚

  1. Kucing rumah boleh tidur sehingga 14 jam sehari
  2. Snow Leopard melindungi diri daripada kesejukkan melampau dengan melilitkan ekornya yang sepanjang 3 kaki di sekeliling hidungnya
  3. Puma (harimau kumbang) dan Leopard merupakan mamalia yang boleh melompat paling tinggi sekali. Mereka mampu melompat setinggi 16.5 kaki
  4. Kucing paling kecil didunia dijumpai di Singapura dan ia hanya seberat 4 pound bersamaanย  1.814kg.
  5. Kucing mampu menghasilkan sehingga 100 bunyi vokal manakala anjing hanya mampu buat 10 sahaja.
  6. Kucing menggunakan misai mereka sebagai antena untuk mengukur sama ada lauluan itu muat atau tidak untuk dilalui. Jadi sila jangan potong atau trim misai misai kucing korang. Kesian kucing tu nanti
  7. Kebanyakkan kucing tidak memiliki bulu mata.
  8. Jika dikira mengikut nisbah berat, Leopard kononnya 7 kali lebih kuat daripada manusia.
  9. Panthers (Harimau Kumbang) juga dikenali sebagai Black Leopard (Harimau Bintang Hitam) mereka sebenarnya adalah daripada speseis yang sama. Jika diperhatikan betul-betul, boleh kelihatan tompok-tompok hitam pada Panthers.
  10. 1 daripada 4 rumah di Amerika mempunyai kucing
  11. Sama seperti cap jari, corak di hidung kucing adalah unik dan berbeza-beza
  12. Pada 1800’s, kucing digunakan untuk menghantar surat dari rumah ke rumah. Pada 1879 di Belgium terdapat 37 ekor kucing ditudaskan untuk menghantar surat ke rumah penduduk kampung. Tapi akhirnya mereka sedar, kucing tak cukup berdisiplin untuk menjalankan tugas ini hehe
  13. Dalam seumur hidup, dianggarkan seekor kucing rumah menghabiskan masa 10,950 jam mengiaw (purring) haha
  14. Kucing mampu selamat walaupun jatuh dari ketinggian 30 kaki
  15. 25% pemilik kucing blow dry kucing mereka selepas dimandikan. Anda tergolong dalam golongan 25% ni tak?
  16. Kucing ada 32 otot di setiap telinga.
  17. Kucing akan membersihkan dirinya dengan lidah selepas berhadapan dengan sesuatu yang berbahaya atau selepas bergaduh dengan kucing lain. Ini bertujuan untuk menenangkannya dengan melakukan sesuatu yang biasa baginya.
  18. Kucing boleh melihat 6 kali lebih baik berbanding manusia di waktu malam. Ini kerana mereka mempunyai tapetum lucidum, satu lapisan extra yang bertugas untuk menyerap cahaya. (sila google untuk keterangan lajut ๐Ÿ™‚
  19. Rahang kucing tidak boleh bergerak kekiri dan kekanan.
  20. Kucing mamapu untuk berlari sepantas 20 KM sejam bila ia meningkat dewasa, tapi malangnya kebanyakkan kucing sekarang ni dah terlalu malas untuk berlari ๐Ÿ™‚

Dalam post ini kami terpaksa gunakan perkataan Bahasa Ingeris kerana ada beberapa perkataan yang tak mampu kami terjemahkan. Trivia atau fakta ni tak semestinya betul ye.. Kalau salah tolong la betulkan ๐Ÿ™‚ย  Ok soalan cepumas: Siapa boleh terangkan perbezaan antara Cheetah, Cougar, Leopard, Panthers dan Puma hehehe

cisdel dengan kucing pemalassumber: funshun

Kongsi Artikel

34 Responses to 20 Fakta Menarik Tentang Kucing

  1. ezam says:

    yang tak mamou?
    hehe…

  2. nadhirah says:

    salam…
    no 1 => aq ingatkan 16 jam…rupe2nye 14 jam :embarrassed_ee:
    no 6 => aq pernah potong misae kuving guna sept kuku mase dulu2…agaknye geram tgkk misae dia panjang sgt…
    no 13 => kucing aq pukul 3 pagi dah memekak dlm bilik..
    no 14 -> kucing aq pernah terjun dari bumbung…itupun landing kat muka akak aq..sian..
    no 15 => malaz nak guna blow dry…lagipun kucing aq takut bende tuh..
    ๐Ÿ˜›

    • admin says:

      hoho ada yang cakap 70% daripada masa diorang dihabiskan dengan tidur.. Kalau kirakan 70% x 24jam betul jugak tu 16 jam ๐Ÿ™‚

  3. Erie Yohoho says:

    8)i love kucing so much
    hohoho

  4. Zala Wajik says:

    kucing sekarang tengok tikus pon pemalas nak kejar ==’
    ke sebenarnya itu hanya mitos ?

  5. annadzirah says:

    sapa suka kucing memang penyayang + baik hati.
    aku salah sorang.
    ๐Ÿ˜€

  6. om says:

    hmm, woo, tu bukan garfied, tu kwn die, ciplak jgk tu, haha! ๐Ÿ˜›

    • admin says:

      hahaha kantoi.. mula-mula memang nak buat garfield tapi dia pinya stripes tu leceh giler.. so buat la warna kelabu,nama dia nermal kalau tak silap ๐Ÿ™‚

  7. wunny says:

    wahh baru tahuu. nice info. ๐Ÿ˜€

  8. iqa says:

    pernah dengar kucing datang bulan x?

  9. Amirez says:

    satu lagi fakta..sekadar info eheh

    kucing yg duk dalam rumah boleh hidup sampai 20 tahun manusia berbanding dengan kucing yg suka merayap luar rumah keliling kampung biasanya sekitar 4 hingga 8 tahun manusia je hidup.

    1 tahun manusia = 8 tahun kucing ๐Ÿ™‚

  10. sickchild72 says:

    waaa nak kucing !

  11. kazuki says:

    8)
    xleh than ayat yang last sekali “kucing mamapu untuk berlari sepantas 20 KM sejam bila ia meningkat dewasa, tapi malangnya kebanyakkan kucing sekarang ni dah terlalu malas untuk berlari :)”

    hehe.. tambahan, kucing binatang kesayangan sahabat nabi

  12. JUNE says:

    satu lagi fakta yang orang sangat2 jarang tau…kucin yang kaler bulu dia ADA TIGA WARNA ATAU LEBIH, confirm tu kucin betina…the technical term is calico cats…so pasni tak payah aa nak p selak ekor kucin tu nak tengok jantan ke betina…hehehe

  13. kiki says:

    OOOOO ๐Ÿ˜ฎ …..paham3 menarik…. :hmm2_ee: comel gak ye gamba kucing 2 …. :tongue_wink_ee:

  14. helmi says:

    Kucing gemuk dan kelakar bernama ‘Garfield’.. hehehe..

  15. d0odlez says:

    june: xsemestinya.. ada kucing calico jantan.. but really rare.. n most of people said, if ada calico jantan, boleh bwk tuah.. ๐Ÿ™‚

    just my two cents..

  16. cik siti says:

    sgt comey laa…..geramnye..bru taw fakta2 kucing nih… ๐Ÿ™‚

  17. siska says:

    apa guna misai pada binatang kucing?
    bagaimana bentuk misai kucing?
    apakah kumis kucing itu misai?

  18. Devi says:

    Keren Artikelnya ! Perbanyak lagi ya…Hehehe ๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *