10 Negara Paling Bersih di Dunia

Published On 29/04/2010 | By cisdel | Alam

Semua orang pasti sukakan kebersihan, hanya mereka yang kurang waras sahaja sukakan sesuatu yang kotor. Tempat yang bersih dan cantik juga merupakan pilihan utama untuk dijadikan tempat perlancongan. Berikut adalah 10 negara paling bersih di dunia dan mungkin sesuai dijadikan tempat untuk bercuti.. ๐Ÿ˜€

10) Colombia

columbia

columbia

EPI score: 76.8
Pendapatan per capita: $7,600
Populasi: 44 Juta

Ini merupakan negara termiskin yang tersenarai dalam top 10. Mungkin kerana kurang pembangunan maka banyak lagi alam sekitar yang terpelihara dan menyebabkan Columbia menjadi negara yang bersih.

9) Cuba

cuba

cuba

EPI score: 78.1
Pendapatan per capita: $8,500
Populasi: 11.3 Juta

Walaupun Cuba merupakan negra fahaman komunis, namun ia berjaya membuktikan bahawa ia bukan satu penghalang untuk menjadi negara yang bersih.. hohoo

8) Austria

austria

austria

EPI score: 78.1
Pendapatan per capita: $35,000
Populasi: 8.3 Juta

Austria memang terkenal dengan negara yang cantik, dan sila jangan keliru Austria dengan Australia ye.. hoho kedua-duanya adalah negara yang berbeza

7) France

france

france

EPI score: 78.2
Pendapatan per capita: $31,000
Populasi: 62 Juta

France merupakan negara yang paling ramai populasi dalam senarai Top 10 ini tetapi ia tidak menghalangnya utnuk menjadi negara yang bersih. Dipercayai, kualiti udara dan air di France sangat tinggi.. hmm

6) Mauritius

Mauritius

Mauritius

EPI score: 80.6
Pendapatan per capita: $10,000
Populasi: 1.3 Juta

Mauritius adalah satu kelpulauan kecil di lautan India, mungkin kerana tempatnya yang agak terpencil menyebabkan populasinya sangat rendah. Tetapi ia juga merupakan tarikan pelancong yang inginkan udara segar dan bersih serta tempat yang sunyi dan bersih

5) Norway

Norway

Norway

EPI score: 81.1
Pendapatan per capita: $48,000
Populasi: 4.7 Juta

hohoho aku tak tau nak tulis apa pasal norway ni.. tapi apa yang aku boleh katakan, ia antara negara yang mempunyai pendapatan perkapita yang sangat tinggi tapi masih boleh mengekalkan kebersihan.. bravo

4) Sweden

Sweden

Sweden

EPI score: 86
Pendapatan per capita: $33,400
Populasi: 9.1 Juta

Agak jauh beza antara negara di tangga ke 5 dan ke 4. Sweeden sentiasa mengekalkan kehijauan di negara itu dan sering berlawan dengan negara sekeliling untuk menjadi negara yang paling hijau

3) Costa Rica

Costa Rica

Costa Rica

EPI score: 86.4
Pendapatan per capita: $9,600
Populasi: 4.5 Juta

Negara yang sedang miskin dan sedang membangun ini berada di tangga ke 3. Dengan kekayaan hasil bumi yang pelbagai dan banyak hutan yang terjaga mampu menjadikan Costa Rica negara yang bersih dan cantik

2) Switzerland

Switzerland

Switzerland

EPI score: 89.1
Pendapatan per capita: $37,000
Populasi: 7.6 Juta

Switzerland merupakan negara yang mempunyai tinggi scorenya dalam kualiti air, diodiversiti dan sebagainya. Tetapi sama seperti negara maju yang lain, tahap udaranya agak kurang sedikit.. sikit je kurang

1) Iceland

Iceland

Iceland

EPI score: 93.5
Pendapatan per capita: $36,000
Populasi: 311,000

Hohoho Iceland merupakan negara yang paling bersih di dunia.. mungkinkah sebab populasinya sedikit dan kurang manusia yang tak bertanggungjawab untuk mencemarkan negara itu? hahaha

Malaysia? tempat ke 54

the eye on Malaysia

the eye on Malaysia

EPI score: 65.0
Pendapatan per capita: $12,205
Populasi: 26,549,500

Tak lengkap la senarai kalau aku tak letakkan negara kita Malaysia sendiri. Tangga ke 54 adakah ianya sesuatu yang patutย  dibanggakan? Itu anda nilai sendiri.. dan jika anda yang merupakan golongan mereka yang memeang tak tau macam mana nak jaga kebersihan, buang sampah merata-rata, lakukan pembakaran terbuka dan sebagainya. Sila jangan bising-bising dengan score EPI Malaysia ini.

p/s: EPI adalah singkata kepada Environmental Performance Index dan kesemua ini adalah index terbaru pada tahun 2010 yang diambil daripada penyelidik di Yale

lembu cisdel pergi bercuti

lembu cisdel pergi bercuti

sumber: yale, masalapics

Kongsi Artikel

40 Responses to 10 Negara Paling Bersih di Dunia

  1. MuNsYi~SaMa says:

    Bangga? mungkin patut malu kalau diri sendiri xtahu jaga kebersihan. xsusah pon kalau kita nk try jaga kebersihan. hmm. 8x

  2. Zala Wajik says:

    Malaysia sepatutnya mengambil cabaran ini. Kalau korang nak tahu, masa zaman 70, 80-an dulu mentaliti orang Malaysia sangatlah OMG. Kesedaran sivik tu memang takdelah. Sampah, yang naik kereta buka tingkap campak keluar je. Kalau lalu highway tu, memang takde r&r ataupun hentian sebelah.

    Jadi, batch-batch awal yang kerajaan hantar pergi ke luar negara telah mengambil inisiatif untuk menyedarkan hal ini untuk menyedarkan rakyat Malaysia dengan sebarkan sikit apa yang orang barat buat dengan sampah tu.

    peace ๐Ÿ˜€

  3. finafedora says:

    LOL. part faveret aku setiap kali scroll down adalahhhhh *drumrolls*

    lembu cisdel! muka nak innocent je..jeles aku:P

  4. seat-belt says:

    nmpak nye, singapora xdepun dlm top 10…ingatkan ble diorg laksanakan undang2 bodo xleh buang sampah tu, leh la dpt top 10 *singapora buang smpah negaranya pun kat malaysia gak…

    • admin says:

      FYI Singapore no 28.. no 3 terbersih di Asia

      • seat-belt says:

        ye..tu saya tau la..diorg msti top pnya…dah google td..hehe..
        tapi, sbnrnya sy xpuas ati sgt… last time sdara sy n kwn2 dri singapura dtg malaysia raya thn lepas. dtg kat sini diorg buang sampah suke ati je…sakit ati tgk tau.. klu diperhatikan, org singapura drive kt sana, pkai seat-belt blakang, dtg malaysia, xpakai pun (sejak undang2 tu dah cancel). nmpak sgt diorg bknnya high civic, just ikut peraturan je..cube la malaysia buat camtu, msti 1 malaysia marah pnya…huhu…ape pndpt korg?

  5. Azizuan says:

    cuba the finest cigar maker dalam top 10..nampak sangat produk tembakau tak menjejaskan kualiti udara..keke ๐Ÿ˜€

  6. aizuddin says:

    malaysia kotor sebab banyak sangat bayi dibuang tiap-tiap hari..macam mana lah nak bersih camtu.. :embarrassed_ee:

  7. syahirul says:

    hoho.. iceland penuh salji.. sejuk, bape kerat nak duduk.. haha.. kalo mcm khatulistiwa ni ramai penduduk memang kotor l manjang.. erm cuba ko pasni wat negara terkotor lak ๐Ÿ˜›

  8. msrh says:

    wahh , iceland sgt lawaaaaaaaa!

  9. syue says:

    aikkkkk? singapore takde? ๐Ÿ˜ฏ pelik je. hehehe. agak agak bila turn malaysia nak masuk top 10 eh? ^^.

  10. paeh says:

    waaaah. negara yang aku impikan nak melancong nnt tempat kedua…. terbaik laaa~

  11. masterly02 says:

    singapore pun aku rasa dah bersih gila,camner Iceland ek?aku rasa penilaian bukan dibuat sekadar pada persekitaran sahaja,tp merangkumi seluruh aspek alam semulajadi-kualiti air,udara,lanskap,gaya hidup masyarakat etc.

    p/s : Kedai buku online.Layari http://www.stormreaders.net/mNasir
    “Bersama membina masyarakat yg berilmu”

  12. fiD says:

    rasa macam best je negara dorang kan. Mesti takde asap sangat…

    Jepon tak termasuk ek? ๐Ÿ™‚

  13. eryfarieha says:

    eh jepun?
    xde lak?
    hoh
    salah la tanggapan selame ni
    ingat jepun antare top 10

  14. Niemi says:

    Malaysia ni rmai yg pgotor kot… hee ๐Ÿ˜€

  15. Niemi says:

    lol!

  16. Azrin Aziz says:

    Tu la Malaysia kena contohi mereka ini… Jangan asyik buang sampah merata2…

  17. zik says:

    cisdel nak cuti kemana tuh??

  18. izmer says:

    haaaa… comeelllll… nyee lembu cisdel
    geram aku,cam nak cubit2 je pipi die.

    (baca ala2 nyah),

    p/s;joking.tp siyes die mmg comel dibandingkan lembu dpn umah aku

  19. imran says:

    Dalam 10 negara paling bersih takde pun negara Islam.

  20. sofeajane says:

    SEPATUTnya JAPAN patut ada dlm senarai la…tah ape2 punye rank ntah…..omputih gile kuasa yg create rank ni…
    jepun paling bersih di dunia!!!!
    cuba tengok lori angkut sampah dia berkilat2 ja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *