Bangunan Paling Besar di Dunia Telah Siap Dibina di China

Published On 18/07/2013 | By cisdel | Senibina Menarik

Kita sering baca atau dengar tentang perlumbaan untuk membina bangunan paling tinggi di dunia yang kini dimenangi oleh Sky City, bangunan dengan ketinggian mencecah 838 meteryang dibina di China. Kali ini kami nak kongsikan pula bangunan paling besar di dunia pula. Jika sebelum ini takhta itu dimiliki oleh International airport terminal 3 di Dubai. Tapi sejak 1 Julai yang lepas takhta berkenaan telah dirampas oleh New Century Global Center’  di Chengdu, China.

Bandar Cengdu

Bandar Cengdu

New Century Global Center

New Century Global Center yang sangat besar

500 meter panjang, 400 meter lebar dan 100 meter tinggi

500 meter panjang, 400 meter lebar dan 100 meter tinggi

ada hotel, pusat membeli belah, pusat persidangan, pejabat dan pelbagai tarikan lain

ada hotel, pusat membeli belah, pusat persidangan, pejabat dan pelbagai tarikan lain

Replika perkampungan Mediterranean

Replika perkampungan Mediterranean dengan pantai tiruan fuyoo

puas nak cuci tingkap tu haha

puas nak cuci tingkap tu haha

pandangan dari luar bangunan

pandangan dari luar bangunan

Hebat bukan? Siap ada pantai tiruan lagi dengan perkampungan Mediterranean lagi tu. Tidak banyak bangunann yang nak bersaing takhta bangunan paling besar di dunia mungkin kerana faktor luas tanah dan kos yang terlibat. Mungkin sebab itu mereka lebih gemar membina bangunan pencakar langit yang tinggi-tinggi.

cisdel paling besar

sumber: telegraph

Kongsi Artikel

9 Responses to Bangunan Paling Besar di Dunia Telah Siap Dibina di China

  1. hebat mereka ni dalam bidang engineering dan architecture.

    tapi paling besar kuasa adalah Allah jua!

    • cisdel says:

      yup tepat sekali.. kita boleh kagum dengan betapa hebatnya akal dan fikiran kurniaan Allah kepada para pereka bangunan ini. Juga atas kurniaan kudrat serta ilham kepada mereka yang terlibat dalam pembinaan bangunan ini :)

  2. titan says:

    apa la nak buat kalau jalan kat sana. mesti penat menapak.

  3. Amirez says:

    besar betul. berjalan satu hari pun tak habis agaknya.

  4. Juan says:

    besar ker, nmpk biasa jer

  5. Hairul Azni says:

    Sangat besar..ambik masa berapa lama agaknya nak jelajah satu bangunan tu..

  6. Besar betul!kalau nak berjalan blh terketar2 kepala lutut ni…

  7. Batu Andesit says:

    hebat juga china ya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *