Hotel Terapung Dibina Sempena Piala Dunia 2022 di Qatar

Published On 13/06/2013 | By cisdel | Senibina Menarik

Umum mengetahui bahawa Qatar akan menjadi tuan rumah kepada Piala Dunia pada tahun 2022. Negara Arab yang kecil itu dikritik hebat kerana dipilih sebagai tuan rumah piala dunia, bukan sahaja kerana waktu panas melampau semasa kejohanan berprestij itu berlangsung. Selain daripada masalah itu, satu lagi persoalan timbul adalah dimana para penonton yang sangat ramai akan menginap dan tinggal di ibu kota di Doha. Satu idea unik telah dipersembahkan iaitu membina 5 hotel terapung di sekitar Qatar yang boleh memuatkan sehingga 25,000 orang pelancong. Jom kita tengok rekaan konsep hotel terapung ini.

Hotel terapung

Hotel terapung

pandangan sisi

pandangan sisi

rekaan yang sangat futuristik

rekaan yang sangat futuristik

permandangan yag mempersonakan

permandangan yag mempersonakan

hiasan dalaman mewah

hiasan dalaman mewah

besar betul

besar betul

menikmati keindahan malam

menikmati keindahan malam

santai tepi kolam

santai tepi kolam

aerial view

aerial view

Hotel ini akan dibina dengan kerjasama 2 syarikat senibina dari Finland, Sigge and Global Accommodation Management (GAM). Projek ini akan meliputi 5 hotel terapung yang berbeza, 1 villa mewah serta taman tema air. Semoga ia sempat dibina dan mampu memuatkan penonton yang akan membanjiri Qatar semasa piala dunia nanti.

cisdel terapungsumber: mymodernmet

Kongsi Artikel

2 Responses to Hotel Terapung Dibina Sempena Piala Dunia 2022 di Qatar

  1. USUI says:

    wah~~~~~~~~~~~~~~ macamana nanti hotel tu muat org berpuluh ribu?? memang kreatif org yg reka hotel ni… cantik.. bentuk dia mcm jongkong emas dalam cerita hongkong dulu2… mesti mahal sewa bilik hotel dia tu… org kaya je leh pegi situ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *