Myo: Alat Kawalan yang Berdasarkan Pengecutan Pada Otot Tangan

Published On 27/02/2013 | By cisdel | Gajet & Teknologi

Pada zaman teknologi yang semakin berkembang pesat pada masa kini banyak alatan yang telah dibangunkan untuk memudahkan para pengguna tak kira untuk melakukan kerja . dalam bidang rekreasi. Antara teknologi yang semakin berkembang pesat sekarang adalah alat kawalan tanpa wayar yang mengesan pergerakan tubuh. Tapi kali ini kami nak kongsikan kepada anda satu alat kawalan yang dapat mengawal komputer atau apa sahaja alatan pintar lain dengan mengesan perbuatan kita berdasarkan pengecutan pada otot tangan. Menarik?

alat kawalan pengesan otot

Otot kita akan mengecut dan mengembang setiap kali kita melakukan apa-apa pergerakan

myo-gesture-control-1

Setiap pergerakan mempunyai kombinasi pengecutan otot yang unik

myo-gesture-control-7

Myo berfungsi berdasarkan keunikkan tersebutlah

myo-gesture-control-4

Hanya sarungkan pada lengan

myo-gesture-control-5

Dan anda dapat mengubah tangan anda menjadi alat kawan jauh yang hebat

myo-gesture-control-3

Lagi seronok nak main game nanti hehe

Macam mana menarik bukan? Myo kini dibuka jualannya kepada para pembangun yang ingin menghasilkan alat ataupun software yang dikawal menggunakan Myo. Keterangan lanjut boleh didapati pada sumber kami.

cisdel alat kawalan

sumber: getMyo via ufunk

Kongsi Artikel

3 Responses to Myo: Alat Kawalan yang Berdasarkan Pengecutan Pada Otot Tangan

  1. Orang Akaun says:

    makin tak feel la main game..

    anyway, themes baru ni lawa.responsive. awesome!

    • admin says:

      oo aku ingat kalau ada benda ni akan lebih feel bila main game.. tak ek?
      hehehe terima kasih!

  2. Pingback: Myo: Alat Kawalan yang Berdasarkan Pengecutan Pada Otot Tangan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *