Kiub Rubik untuk Orang Buta

Published On 29/08/2012 | By cisdel | Rekaan Menarik

Kiub rubik biasanya mempunyai 6 warna yang berbeza seperti warna merah, biru, kuning , hijau dan lain-lain lagi. Untuk menyelesaikan kiub rubik bukan sesuatu yang mudah walaupun banyak tutorial telah disediakan di internet. Orang yang mempunyai masalah penglihatan pasti tidak dapat bermain dengan kiub rubik ini kerana mereka tidak dapat melihat warna dan tidak dapat menyusun kiub iru mengikut warna. Oleh sebab yang demikian, Konstantin Datz telah mencipta kiub rubik khas untuk orang buta yang menggunakan tulisan Braile. Sangat cool dan unik!

kiub rubik untuk orang buta

kiub rubik untuk orang buta

kiub rubik yang biasa pon tak reti nak selesaikan -.-

kiub rubik yang biasa pon tak reti nak selesaikan -.-

seronok jugak dapat ni

seronok jugak dapat ni baru mencabar hehehe

Rubiks cube for blind people

Rubiks cube for blind people

kod kiub rubik Braile

kod kiub rubik Braile

dari jauh nampak macam kiub rubik biasa je

dari jauh nampak macam kiub rubik biasa je

tutup mata pon boleh buat hehehe

tutup mata pon boleh buat hehehe

Macam mana cool kan? Idea yang ringkas tapi sangat berguna dan cool! Kalau anda peminat kiub rubik pasti anda berminat dengan post potret yang dihasilkan daripada 4,242 buah kiub rubik ini.

cisdel pening kiub rubik

sumber: ufunk

Kongsi Artikel

2 Responses to Kiub Rubik untuk Orang Buta

  1. Eizil says:

    Pergh… memang mantap sungguh kalau boleh selesaikan ni, aku rubik yang biasa tu pun terkial-kial nak selesaikan… kena tengok rumus/formula untuk selesaikan baru berjaya… huhu

Leave a Reply to Eizil Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *