Kiub Rubik untuk Orang Buta

Diterbitkan Pada 29/08/2012 | Oleh cisdel | Rekaan Menarik

Kiub rubik biasanya mempunyai 6 warna yang berbeza seperti warna merah, biru, kuning , hijau dan lain-lain lagi. Untuk menyelesaikan kiub rubik bukan sesuatu yang mudah walaupun banyak tutorial telah disediakan di internet. Orang yang mempunyai masalah penglihatan pasti tidak dapat bermain dengan kiub rubik ini kerana mereka tidak dapat melihat warna dan tidak dapat menyusun kiub iru mengikut warna. Oleh sebab yang demikian, Konstantin Datz telah mencipta kiub rubik khas untuk orang buta yang menggunakan tulisan Braile. Sangat cool dan unik!

Rubiks cube for blind People 1 Kiub Rubik untuk Orang Buta

kiub rubik untuk orang buta

Rubiks cube for blind People 5 Kiub Rubik untuk Orang Buta

kiub rubik yang biasa pon tak reti nak selesaikan -.-

Rubiks cube for blind People 3 Kiub Rubik untuk Orang Buta

seronok jugak dapat ni baru mencabar hehehe

Rubiks cube for blind People 4 Kiub Rubik untuk Orang Buta

Rubiks cube for blind people

Rubiks cube for blind People 6 Kiub Rubik untuk Orang Buta

kod kiub rubik Braile

Rubiks cube for blind People 2 Kiub Rubik untuk Orang Buta

dari jauh nampak macam kiub rubik biasa je

Rubiks cube for blind People 7 Kiub Rubik untuk Orang Buta

tutup mata pon boleh buat hehehe

Macam mana cool kan? Idea yang ringkas tapi sangat berguna dan cool! Kalau anda peminat kiub rubik pasti anda berminat dengan post potret yang dihasilkan daripada 4,242 buah kiub rubik ini.

cisdel pening kiub rubik Kiub Rubik untuk Orang Buta

sumber: ufunk

Kongsi Artikel

2 Responses to Kiub Rubik untuk Orang Buta

  1. Eizil berkata

    Pergh… memang mantap sungguh kalau boleh selesaikan ni, aku rubik yang biasa tu pun terkial-kial nak selesaikan… kena tengok rumus/formula untuk selesaikan baru berjaya… huhu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>