Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

Published On 02/05/2012 | By cisdel | Alam

Terdapat pelbagai tempat yang cantik dan menakjubkan di dunia ciptaan tuhan ini. Contohnya seperti Tasik Baikal, tasik yang paling panjang dan dalam di dunia yang pernah kami kongsikan dulu. Post kali ini kami nak kongsikan satu lagi keajaiban alam iaitu Eisriensenwelt, gua ais terbesar di dunia yang terletak di Werfen, Austria. Untuk pengetahuan tambahan, Eisriesenwelt adalah bahasa Jerman yang bermaksud “World of the Ice Giants” atau Dunia Gergasi Ais. Ia merupakan gua ais terbesar di dunia dan mempunyai keluasan 30, 000 kaki persegi. Baru 45km sahaja ruang yang telah diteroka. Teruskan membaca untuk melihat gambar di sekitar gua ais ini.

gua ais

susur masuk gua ais

ice cave 2

cantik betul gua ais ni ~

ice cave 3

kikis sikit ais dia lepas tu buat ABC.. perghhh

ice cave 4

jaga-jaga ada raksaksa ais dalam tu haha

ice cave 5

agak-agak kalau duduk dalam ni boleh beku tak? hahahaha

ice cave 6

dijangka ada 200,000 pengunjung yang datang ke gua ni setiap tahun

ice cave 7

takde orang nak buat orang salji ke kat dalam ni? hohoho

ice cave 8

panjara ais haha

ice cave 9

kalau nak menjelajah gua ni ada tourist guide disediakan

ice cave 10

stalaktit dan stalakmit

ice cave 11

Gua ini hanya dibuka kapada pengunjung pada bulan Mei-Oktober sepanjang tahun

ice cave 13

pengunjung dinasihatkan memakai pakaian tebal haha

ice cave 14

gua ais ~.~

ice cave

ramai betul umat manusia yang datang.. hehe ada tak yang tulis was here?

Macam mana menarik dan menakjubkan bukan? Gua ini telah ditemui pada 1827 tetapi hanya dibuka kepada umum pada tahun 1912. Walaupun Malaysia tak ada gua ais macam ni, tapi negara kita tetap kaya dengan pelbagai keindahan alam semula jadi yang cantik dan menakjubkan. Maka pelihara la ia supaya anak cucu kita pon dapat menikmati keindahan alam ini semua :)

cisdel pakaian sejuk

sumber: smilepanic, Eisriesenwelt.at

Kongsi Artikel

One Response to Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

  1. OrangAkaun says:

    ais kepal sekilo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *