Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

Published On 02/05/2012 | By cisdel | Alam

Terdapat pelbagai tempat yang cantik dan menakjubkan di dunia ciptaan tuhan ini. Contohnya seperti Tasik Baikal, tasik yang paling panjang dan dalam di dunia yang pernah kami kongsikan dulu. Post kali ini kami nak kongsikan satu lagi keajaiban alam iaitu Eisriensenwelt, gua ais terbesar di dunia yang terletak di Werfen, Austria. Untuk pengetahuan tambahan, Eisriesenwelt adalah bahasa Jerman yang bermaksud “World of the Ice Giants” atau Dunia Gergasi Ais. Ia merupakan gua ais terbesar di dunia dan mempunyai keluasan 30, 000 kaki persegi. Baru 45km sahaja ruang yang telah diteroka. Teruskan membaca untuk melihat gambar di sekitar gua ais ini.

gua ais1 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

susur masuk gua ais

ice cave 21 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

cantik betul gua ais ni ~

ice cave 31 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

kikis sikit ais dia lepas tu buat ABC.. perghhh

ice cave 41 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

jaga-jaga ada raksaksa ais dalam tu haha

ice cave 51 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

agak-agak kalau duduk dalam ni boleh beku tak? hahahaha

ice cave 61 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

dijangka ada 200,000 pengunjung yang datang ke gua ni setiap tahun

ice cave 71 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

takde orang nak buat orang salji ke kat dalam ni? hohoho

ice cave 81 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

panjara ais haha

ice cave 91 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

kalau nak menjelajah gua ni ada tourist guide disediakan

ice cave 101 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

stalaktit dan stalakmit

ice cave 111 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

Gua ini hanya dibuka kapada pengunjung pada bulan Mei-Oktober sepanjang tahun

ice cave 131 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

pengunjung dinasihatkan memakai pakaian tebal haha

ice cave 141 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

gua ais ~.~

ice cave1 Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

ramai betul umat manusia yang datang.. hehe ada tak yang tulis was here?

Macam mana menarik dan menakjubkan bukan? Gua ini telah ditemui pada 1827 tetapi hanya dibuka kepada umum pada tahun 1912. Walaupun Malaysia tak ada gua ais macam ni, tapi negara kita tetap kaya dengan pelbagai keindahan alam semula jadi yang cantik dan menakjubkan. Maka pelihara la ia supaya anak cucu kita pon dapat menikmati keindahan alam ini semua icon smile Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

cisdel pakaian sejuk Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

sumber: smilepanic, Eisriesenwelt.at

Kongsi Artikel

One Response to Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia

  1. OrangAkaun says:

    ais kepal sekilo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>