Cara-cara Membuat Luka Palsu Seperti dalam Filem

Published On 25/02/2012 | By cisdel | Trivia

Dalam filem atau drama kita akan lihat banyak kesan-kesan makeup yang unik dan menarik contohnya macam kesan luka, lebam kena pukul, pucat dan sebagainya. Kadang-kadang luka tersebut nampak macam sangat real dan berjaya memperdayakan mata kota. Post kali ini kami nak kongsikan bagaimana luka-luka palsu tersebut dibuat. Hasilnya memang sangat mengagumkan dan menggelikan dan menakutkan. Kalau anda lemah semangat dan tak boleh tengok darah, anda tidak digalakkan untuk tengok post ini hehehe.

proses membuat luka

proses membuat luka (biasanya orang buat guna lateks atau gam sebagai dasar dia)

homemade_wound_makeup 2

touch up warna guna makeup

homemade_wound_makeup 3

letakkan warna, biasanya orang guna golden syrup atau pewarna dan beberapa bahan campuran lain

homemade_wound_makeup 4

tadaa! dah siap luka

homemade_wound_makeup 5

touch sikit kasi nampak real

makeup darah

haa takut tak? takut tak?

homemade_wound_makeup 7

makeup yang dah siap. yang ni tambahan effect photoshop rasanya ni

homemade_wound_makeup 8

ok yang ini memang menakutkan boleh buat tak lena tidur ni

Macam mana hebatkan? Di Malaysia sendiri penggunaan makeup kesan khas seperti kesan darah dan luka ni dah lama digunakan. Kami sedang dalam proses untuk mengumpulkan gambar-gambar makeup kesan khas daripada makeup artis tempatan. Kalau ada nanti kami kongsikan di cisdel.com ye :)

cisdel makeup darah

sumber: izismile

Kongsi Artikel

6 Responses to Cara-cara Membuat Luka Palsu Seperti dalam Filem

  1. Affan Ruslan says:

    Ok yang last sekali nampak real gilo

  2. aman says:

    aku ingat first tue pakai gula-gula getah, kena kunyah, pastu letak kat dahi. wahaha. :p

  3. mmg terbaek r giler tahap gampang

  4. walaupun cuma kesan makeup.. tapi nampak macam sakit

  5. Pingback: Cara-cara Membuat Luka Palsu Seperti dalam Filem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *