Allure of The Seas: Kapal Persiaran Paling Besar di Dunia

Published On 20/01/2012 | By cisdel | Trivia

Kapal persiaran adalah kapal yang besar dan biasanya digunakan untuk percutian atas kapal. Antara kapal persiaran yang terkenal adalah Titanic dan juga Costa Concordia. Costa Concordia terkenal kerana musibah yang melanda melibatkan 4200 penumpang dan krew kapal baru-baru ini untuk keterangan lanjut boleh layari laman web kosmo. Post kali ini juga berkaitan dengan kapal persiaran, tapi kami ingin kongsikan tentang “Allure of The Seas” atau dalam Bahasa Melayu, “Tarikan Laut” yang merupakan kapal persiaran terbesar di dunia.

kapal persiaran

kapal persiaran

Allure of the Seas

Allure of the Seas

cruise ship

perbandingan dengan kapal biasa

big ship

Ini gambar Oasis of The Seas sister ship Allure of The Seas

kapal besar

pergh nasib baik muat lalu bawah jambatan ni

ship

siap ada merry go round dalam kapal ni

kapal besar (2)

kolam renang pon ada untuk elakkan penumpang terjun masuk laut haha

Allure of the Seas 8

macam rumah pangsa pon ada jugak kapal ni -.-

Allure of the Seas 7

ada 16 deck penumpang semuanya dalam kapal ini

Allure of the Seas 6

siap ada pentas lagi tu

Allure of the Seas 5

siap boleh main basket ball dalam ni

Allure of the Seas 4

kapal mewah dan besar, nak naik mesti kena ada poket tebal

Allure of the Seas 3

pergh siap ada teater

Allure of the Seas 2

apa kes plak kereta tu ada kat situ?

Untuk pengetahuan anda, kapal ini telah dilancarkan pada 20 November 2010 dan mengalami pelayaran pertama pada 1 Disember 2010. Kapal yang seberat kira-kira 100, 000 tan ini telah dibina dengan kos 1.2 Billion USD bersamaan RM 3.73 Billion. Panjang kapal ini adalah 350m dengan ketinggian 72m bawah paras air.

Kapal persiaran ini dapat memuatkan seramai 5400 penumpang di bahagian bawah dermaga dan 6300 secara keseluruhannya. Ia juga mempunyai 2384 krew dan 25 tempat pilihan untuk makan. Untuk keterangan lanjut tentang jadual perlayaran dan sebagainya boleh didapati di sumber kami :)

cisdel main kapal

sumber: yurock, wikipedia, dan laman web rasmi kapal persiaran Allure of The Seas

Kongsi Artikel

2 Responses to Allure of The Seas: Kapal Persiaran Paling Besar di Dunia

  1. skirt bunga bunga says:

    jum maen kapal mainan la cisdel..
    nak naek kapal ne mcm x mmpu jer…=)

  2. Fizz.My says:

    bukan ke cisdel lagi besar dari kapal tu? ahahaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *