Sumpah-sumpah yang Sangat Cantik dan Boleh Berubah Warna

Published On 23/11/2011 | By cisdel | Alam

Sumpah-sumpah atau sesumpah adalah sejenis haiwan yang kelihatan seperti cicak. Apa yang menarik tentang binatang ini adalah kemampuannya untuk berubah warna mengikut persekitaran untuk tujuan penyamaran dan menyelamatkan diri. Post kali ini kami ingin kongsikan gambar-gambar sumpah-sumpah yang sangat cantik dan berwarna warni. Anda pasti kagum dengan kecantikan haiwan ini semua :)

chameleon01

Pergh warna dia macam buih sabun

chameleon02

muka cam selenga je hehehe

chameleon03

macam muka avatar

chameleon04

yang ni rupa macam triceratops

chameleon05

rupa macam cicak je haha

chameleon06

suka tengok ekor dia >.<

sumpah-sumpah

kecik je sumpah-sumpah ni

sumpah-sumpah 8

ok warna dia agak scary

sumpah-sumpah 9

apa tengok-tengok?

sumpah-sumpah 10

berdiri dengan megahnya hohohoho

chameleon11

wuarghhh! makan budak!

chameleon12

kalau macam ni la dia menyorok.. memang confirm boleh jumpa punya

chameleon13

chameleon.. dapat bela ni best ni haha

chameleon14

ok yang ini sangat pelik giler rupa dia

chameleon15

errr kalau pegang ni rasa geli ke sakit ek?

chameleon16

garang giler warna dia ni

Kononnya sumpah-sumpah bertukar warna untuk menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling, tetapi para saintis membantah perkara ini. Menurut kajian, terdapat beberapa faktor yang boleh mengakibatkan pertukaran warna sesumpah antaranya cahaya, suhu dan juga mood. Kadang-kala pertukaran warna boleh menyebabkan haiwan ini lebih selesa dan juga digunakan untuk tujuan komunikasi dengan sesumpah yang lain. Apabila dalam kesejukkan, sumpah-sumpah ini akan bertukar menjadi warna yang lebih gelap kerana warna gelap dapat menyerap lebih haba berbanding warna yang cerah.

cisdel sumpah-sumpahsumber: hotweb123

Kongsi Artikel

5 Responses to Sumpah-sumpah yang Sangat Cantik dan Boleh Berubah Warna

  1. eiyda says:

    cantik2….tapi sumpah-sumpah ke sesumpah jek ek nm dia? heeee

  2. Haziq says:

    Mcm mna nak tangkap?

  3. Bin Muhammad says:

    Sesumpah…teringat masa kecil dulu, takut dgn binatang ni…takut kena sumpah, hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *