Bangunan Water Cube di Beijing yang Sangat Cool

Published On 16/11/2011 | By cisdel | Senibina Menarik, Trivia

Gambar yang kami akan kongsikan dalam post ini adalah gambar Beijing National Aquatics Center atau dikenali sebagai National Aquatics Center merupakan sebuah pusat akuatik yang terletak di Beijing dan digunakan semasa temasya Summer Olimpik Beijing 2008 untuk sukan renang. Ia juga dikenali sebagai Water Cube kerana bentuknya seperti kiub dan ada ada rupa seperti gelembung-gelembung air.

Water Cube Beijing

Water Cube Beijing di waktu senja atau subuh mungkin, cool kan?

water cube 2

Pandangan dari luar water cube

water cube 3

ini gambar water cube bila dah malam, pasang lampu banyak-banyak

water cube 4

water cube dari sudut lain..takde lampu oren

water cube 5

light bubbles effect katanya

water cube 6

cuaca terang pasang lampu.. membzair je haha

water cube 7

kalau korang nampak kat belakang water cube tu adalah Bird's Nest Stadium

water cube 8

ini bila siang hari lampu semua tutup.. macam gabus je hoho

The National Aquatics Center

The National Aquatics Center

Water cube 9

haa nampak tak bird nest stadium belakang dia tu?

Water cube 10

cubicle bahagian dalaman water cube tu

Water cube 11

bila lampu semua menyala..

Water cube 12

perghh lampu dia boleh main kelip-kelip ke -.-

Water cube 13

perghh bersilau..

Water cube 14

ruang dalaman National Aquatics Center

Water cube 15

fuwoo luas jugak kolam renang dia

Untuk penmgetahuan tambahan, National Aquatics Center ini terletak di Beijing, China betul-betul di belakang Bird’s Nest Stadium. Ia boleh memuatkan sehingga 17 000 penonton pada satu masa. Ia mula dibina pada tahun 2004-2007 dan mula dibuka pada 2008. Sebanyak 10.2 Billion Yuan digunakan untuk membina pusat akuatik ini bersamaan RM 5.085 Billion. Kolam renang utama yang mempunyai 10 lane ini adalah sepanjang 50m dengan lebar 25m dan kedalaman 3m. Cukup la rasanya info ini kalau mahukan lebih info sila rujuk sumber kami.

cisdel berenangsumber: smilepanic, wikipedia

Kongsi Artikel

3 Responses to Bangunan Water Cube di Beijing yang Sangat Cool

  1. Sya Isya says:

    masa Sya pergi sana siang. gambar waktu malam cantik lah.

  2. Fizz.My says:

    ada air ke dlm tu? ce kite tembak je bagi bocor.. hahaha..

Leave a Reply to admin Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *