Tasik Baikal: Tasik Paling Panjang dan Dalam di Dunia

Published On 12/09/2011 | By cisdel | Alam

Hehehe dah lama tak update, maklumlah hari raya ni la kena ambil kesempatan untuk menziarah sanak-saudara terima kasih kerana masih sudi melawat cisdel.com. Post kali ini kami ingin kongsikan gambar Tasik Baikal (Baikal Lake) iaitu tasik paling panjang dan paling dalam di dunia. Kalau korang ingat lagi subjek geografi dulu ada belajar pasal tasik paling dalam di dunia ni, kalau tak silap la hehe

Tasik Baikal 1

Tasik Baikal 1

Tasik Baikal 2

Tasik Baikal 2

Tasik Baikal 3

Tasik Baikal 3

Tasik Baikal 4

dah macam gua ais dah aku tengok hohoho

Tasik Baikal 5

Rasanya batu tu berapa tinggi dia hohoho

Tasik Baikal 6

macam best je kalau dapat ice skating kat sini hohoho

Tasik Baikal 7

Tasik Baikal 7

Tasik Baikal 8

ada plak anjing sekor nak interframe -.-

Tasik Baikal 9

cantik wooo

Tasik Baikal 10

kalau jatuh dalam tasik ni confirm susah nak jumpa balik -.-

Tasik Baikal 11

Tasik Baikal 11

Tasik Baikal 12

berani dia bawak van tu hoho sekali kalau ais merekah tak ke naya haha

Tasik Baikal 13

macam dalam cerita narnia yang ada snow queen tu plak hohoho

Tasik Baikal 14

cantik pokok tu :)

Tasik Baikal 15

apesal pokok tu daun dia berat ke kanan? hoho

Tasik Baikal 16

pokok ni masih steady walaupun dalam cuaca sejuk beku

Tasik Baikal 17

bahagian bawah dia beku tapi batu-batu ni takde salji plak

Tasik Baikal 18

cuba teka apa mamat tu tengah buat haha

Tasik Baikal 19

Baikal Lake / Lake Baikal

Tasik Baikal 20

ok ini sirius cantik :)

Untuk pengetahuan anda, Tasik Baikal ini terletak di Siberia, Rusia. Ia akan membeku pada bulan Januari – Mei setiap tahun. Ia juga dikenali sebagai Blue Eye of Siberia (Mata Biru Siberia) dan menjadi tempat kediaman lebih 1700 spesies flora dan fauna. Berikut adalah informasi lagi tentang Tasik Baikal:

  • Panjang Maksimum:     636 km (395 mi)
  • Lebar Maksimum:    79 km (49 mi)
  • Luas Permukaan:     31,722 km2 (12,248 sq mi)
  • Purata Kedalaman:     744.4 m (2,442 ft)
  • Kedalaman Maksimum:     1,642 m (5,387 ft)
  • Isipadu Air:     23,615.39 km3 (5,700 cu mi)
  • Panjang Pantai:    2,100 km (1,300 mi)
  • Ketinggian Permukaan:     455.5 m (1,494 ft)

Cantikkan ciptaan Tuhan yang Maha esa ni, semoga anda dapat cuci mata tengok keindahan alam ni hehe.

cisdel skating kat tasik baikal

sumber tasik baikal: funmaza4ever

Kongsi Artikel

8 Responses to Tasik Baikal: Tasik Paling Panjang dan Dalam di Dunia

  1. hanna says:

    subhanallah.sgt cool :)

  2. Orang Akaun says:

    Tak nampak gaya macam tasik pon..ice ja penuh

  3. Hayati says:

    Nape nama tasik basikal ni topo ?

    • admin says:

      banyak sebab, antaranya diambil daripada perkataan Turki “Baikul” yang bermaksud “tasik kaya”.

      Ada jugak yang cakap daripada perkataan Monggolia “Baigal” bermaksud “rich fire” atau “Baigal Dala” yang maksud dia “tasik besar”

  4. cikdurian says:

    Hahaha..Asyik terbaca “Baikal” as “Basikal”.. 😛

  5. besaunyer. dah macam laut dah tengok.

  6. Pingback: Eisriesenwelt: Gua Ais Terbesar di Dunia | cisdel.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *