Tong Sampah yang Berteknologi Tinggi

Published On 15/06/2010 | By cisdel | Gajet & Teknologi

teknologi yang berkembang pesat sekarang ini berjaya menghasilkan pelbagai benda yang moden dan canggih. Salah satu daripadanya ialah tong sampah. Berikut adalah tong sampah yang sangat canggih dan berteknologi tinggi.

1) Share Trash Can ciptaan Burak Kaynak

share trash can

share trash can

Ini adalah tong sampah yang diilhamkan daripada fungsi share atau like button di facebook. Setiap kali anda memijak perkataan share counter itu akan meningkat. Diharapkan dengan adanya counter tersebut orang akan berlumba-lumba untuk buang sampah paling kerap.. harapnya la..

2) USB Flash Drive Recycle Bin

usb-flash-trash-can

usb flash trash can

Kononnya ia kelihatan sama seperti icon recycle bin yang terdapat di desktop anda. Selain digunakan untuk membuang segala macam sampah, ia juga bertindak sebagai recycle bin untuk mengosongkan segala macam sampah dalam pendrive anda. Tetapi berhati-hati, tong sampah ini tak mengenal baik atau buruk. Mungkin dia akan buang segala file di pendrive tanpa sebarang usul periksa. Mungkin la.. 😀

3) Minus Concept Trash Can

minus concept trashcan

minus concept trashcan

Tong sampah ini adalah penyelesaian bagi masalah sampah organik yang akan menjadi busuk setelah beberapa ketika dibuang dalam tong sampah. Hasil kreativi penciptanya, Cem Tutuncuoglu telah mencipta tong sampah yang akan membekukan sampah di dalamnya. Dengan itu, sampah tersebut tidak akan berbau busuk dan bakteria tidak akan membiak. hohoh menarik tapi jangan ada yang jadikan peti ais diorang macam tong sampah ni dah le.

4) Biopod

bacteria killing trashcan

bacteria killing trashcan

Tong sampah ini dicipta oleh Jonathan Fenton juga bertujuan untuk membunuh bakteria pada sampah dengan menggunakan proses vacum ionization. Dengan cara itu, bakteria akan dibunuh dan bau sampah juga dapat dicegah.

5) Soccer Ball Trash Can

Soccer Ball Trash Can

Soccer Ball Trash Can

Tong sampah ini bukan sahaja kelihatan seperti bola, malah ia juga boleh dimainkan seperti bola. Sangat sesuai pada musim demam Piala Dunia Fifa sekarang ini. Selain itu, ia juga sangat ideal untuk dibawa pergi berkelah 😀

6) Barcode Trash Can

Barcode Trash Can

Barcode Trash Can

Tong sampah ini sama seperti tong sampah kitar semula yang pelbagai warna yang banyak terdapat di Malaysia. Bezanya, penciptanya telah menjadikan ianya lebih maju lagi. Woo Seok Park telah menambah function barcode reader di tong sampah itu. Apabila kita scan barcode sampah tersebut, tong yang sesuai dengan jenis sampah itu akan terbukak. Sangat menarik dan berguna, tapi jangan la cuba scan sampah organik macam makanan basi. Memang sampai esok takde tong sampah yang akan terbukak.

7) Tri3 Trash Can

Tri3 Trash Can

Tri3 Trash Can

Tiada apa teknologi yang terlampau maju di tong sampah ini. Cuma ia mempunyai pelbagai bahagian agar penggunanya dapat mengasingkan sampah organik dan sampah-sampah lain.

8) Trash Tech for Solution Compost

Trash Tech for Solution Compost

Trash Tech for Solution Compost

Tong sampah ini juga boleh digunakan sebagai pasu bunga. Pokok akan ditanam dan hidup dengan bantuan baja kompos yang tercipta dari sampah yang dibunag di tong sampah ini. Sangat berguna sebagai bahan perhiasan yang mahal dan menarik dan hijau 😀

9) Trash Can Hard Drive

Trash Can Hard Drive

Trash Can Hard Drive

Kebiasaannya, kita akan membuang segala file atau folder yang tidak digunakan di dalam recyle bin. Dengan meletakkan di recycle bin kita mampu untuk mendapatkan semula file tersebut jika perlu digunakan. Tetapi terdapat kekangan untuk meletakkan sampah di recycle bin kerana ia akan memakan space. Itulah gunanya tong sampah ini. Ia bertindak sebagai external recycle bin sebesar 250gb untuk menyimpan segala macam sampah anda.

Tong Sampah Versi Lembu Cisdel.

Tong sampah ini boleh digunakan untuk membuang segala macam makanan seperti ayam goreng, piza, rumut segar dan mungkin juga makanan laut. Selain itu juga, kita juga tak perlu untuk memasukkan sampah ke dalam lembu ini. Ia mampu untuk mencari makanan sendiri. Selepas diproses menggunakan 8 perut yang dimiliki oleh lembu cisdel ini, ia akan menghasilkan satu benda yang sangat berguna dalam pembuatan baja kompos. 😀

sumber: walyou

Kongsi Artikel

23 Responses to Tong Sampah yang Berteknologi Tinggi

  1. aizuddin says:

    cisdel punya..masuk terus keluar balik..aduyai..tak efisien lah camni.. :sick_ee:

    • admin says:

      siapa kata masuk terus keluar balik. ambil masa gak la nak proses benda tu semua

    • jack says:

      aku nk beli cisdel nye tong sampah. memang lembu faveret aku. mr.cisdel,bile nk hasil produk nih? sure meletop ar :tongue_laugh_ee:

  2. Azah says:

    aku nak no 3 tu..
    yg cisdel punya x berapa canggih la..
    :tongue_laugh_ee:

  3. faiq says:

    nak barcode! gile cool 😮

  4. MrSup says:

    yg no 1 tu siap leh count lg tu.. gempak gilo..huhu

  5. fina fento says:

    haaa…apa tu apa tu kat belakang cisdel.. :shuteye_ee:
    typo kamu lucu la pulak tgk…rushing ek :tongue_laugh_ee:

  6. Ika says:

    Minus Concept Trash Can memang pilihan ku! superb! 😀

  7. Affan says:

    Haha. Aku prsn byk gak typo.

    Hehe. Tension aku tgk tong sampah cisdel. Hehe

  8. Zarthana says:

    Hahaha, tong sampah Cisdel tu mesti petani beli. senang diorang nak wat kompos, takyah gi jauh2 carik taik ayam :snake_ee:

  9. yash says:

    kah3 lembu cisdel nya x besh! x nak… :rasberry_ee:

  10. MK says:

    Mana butang Like, huhu. Tatau nak komen apa, nak Like je artikel kat Cisdel ni :)

  11. eiyda says:

    lebu cisdelnyer cam tabung jek knp?? ahha

  12. Mohd Hafiz says:

    dasat diaorang yg buat nih… nak order satu.. :)

  13. azizuan says:

    extremely hi tech
    extremely expensive
    keke

  14. Wan Perlis says:

    gila bijak otak mereka

  15. kamarul says:

    perghh..canggih nye tong sampah ni..design pon smart

  16. lfakri says:

    tak sangka lah pulak sampah boleh mjadi baja.

  17. yas says:

    Macam2 ada skg woo…mende yg x masuk akal pn depa leh buat…huhuhu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *