10 Negara Paling Bersih di Dunia

Published On 29/04/2010 | By cisdel | Alam

Semua orang pasti sukakan kebersihan, hanya mereka yang kurang waras sahaja sukakan sesuatu yang kotor. Tempat yang bersih dan cantik juga merupakan pilihan utama untuk dijadikan tempat perlancongan. Berikut adalah 10 negara paling bersih di dunia dan mungkin sesuai dijadikan tempat untuk bercuti.. icon biggrin 10 Negara Paling Bersih di Dunia

10) Colombia

0419 worlds cleanest countries colu 10 Negara Paling Bersih di Dunia

columbia

EPI score: 76.8
Pendapatan per capita: $7,600
Populasi: 44 Juta

Ini merupakan negara termiskin yang tersenarai dalam top 10. Mungkin kerana kurang pembangunan maka banyak lagi alam sekitar yang terpelihara dan menyebabkan Columbia menjadi negara yang bersih.

9) Cuba

0419 worlds cleanest countries cuba 10 Negara Paling Bersih di Dunia

cuba

EPI score: 78.1
Pendapatan per capita: $8,500
Populasi: 11.3 Juta

Walaupun Cuba merupakan negra fahaman komunis, namun ia berjaya membuktikan bahawa ia bukan satu penghalang untuk menjadi negara yang bersih.. hohoo

8) Austria

0419 worlds cleanest countries aust 10 Negara Paling Bersih di Dunia

austria

EPI score: 78.1
Pendapatan per capita: $35,000
Populasi: 8.3 Juta

Austria memang terkenal dengan negara yang cantik, dan sila jangan keliru Austria dengan Australia ye.. hoho kedua-duanya adalah negara yang berbeza

7) France

0419 worlds cleanest countries fran 10 Negara Paling Bersih di Dunia

france

EPI score: 78.2
Pendapatan per capita: $31,000
Populasi: 62 Juta

France merupakan negara yang paling ramai populasi dalam senarai Top 10 ini tetapi ia tidak menghalangnya utnuk menjadi negara yang bersih. Dipercayai, kualiti udara dan air di France sangat tinggi.. hmm

6) Mauritius

0419 worlds cleanest countries maur 10 Negara Paling Bersih di Dunia

Mauritius

EPI score: 80.6
Pendapatan per capita: $10,000
Populasi: 1.3 Juta

Mauritius adalah satu kelpulauan kecil di lautan India, mungkin kerana tempatnya yang agak terpencil menyebabkan populasinya sangat rendah. Tetapi ia juga merupakan tarikan pelancong yang inginkan udara segar dan bersih serta tempat yang sunyi dan bersih

5) Norway

0419 worlds cleanest countries norw 10 Negara Paling Bersih di Dunia

Norway

EPI score: 81.1
Pendapatan per capita: $48,000
Populasi: 4.7 Juta

hohoho aku tak tau nak tulis apa pasal norway ni.. tapi apa yang aku boleh katakan, ia antara negara yang mempunyai pendapatan perkapita yang sangat tinggi tapi masih boleh mengekalkan kebersihan.. bravo

4) Sweden

0419 worlds cleanest countries swed 10 Negara Paling Bersih di Dunia

Sweden

EPI score: 86
Pendapatan per capita: $33,400
Populasi: 9.1 Juta

Agak jauh beza antara negara di tangga ke 5 dan ke 4. Sweeden sentiasa mengekalkan kehijauan di negara itu dan sering berlawan dengan negara sekeliling untuk menjadi negara yang paling hijau

3) Costa Rica

0419 worlds cleanest countries cost 10 Negara Paling Bersih di Dunia

Costa Rica

EPI score: 86.4
Pendapatan per capita: $9,600
Populasi: 4.5 Juta

Negara yang sedang miskin dan sedang membangun ini berada di tangga ke 3. Dengan kekayaan hasil bumi yang pelbagai dan banyak hutan yang terjaga mampu menjadikan Costa Rica negara yang bersih dan cantik

2) Switzerland

0419 worlds cleanest countries swit 10 Negara Paling Bersih di Dunia

Switzerland

EPI score: 89.1
Pendapatan per capita: $37,000
Populasi: 7.6 Juta

Switzerland merupakan negara yang mempunyai tinggi scorenya dalam kualiti air, diodiversiti dan sebagainya. Tetapi sama seperti negara maju yang lain, tahap udaranya agak kurang sedikit.. sikit je kurang

1) Iceland

0419 worlds cleanest countries icel 10 Negara Paling Bersih di Dunia

Iceland

EPI score: 93.5
Pendapatan per capita: $36,000
Populasi: 311,000

Hohoho Iceland merupakan negara yang paling bersih di dunia.. mungkinkah sebab populasinya sedikit dan kurang manusia yang tak bertanggungjawab untuk mencemarkan negara itu? hahaha

Malaysia? tempat ke 54

the eye on malaysia 10 Negara Paling Bersih di Dunia

the eye on Malaysia

EPI score: 65.0
Pendapatan per capita: $12,205
Populasi: 26,549,500

Tak lengkap la senarai kalau aku tak letakkan negara kita Malaysia sendiri. Tangga ke 54 adakah ianya sesuatu yang patut  dibanggakan? Itu anda nilai sendiri.. dan jika anda yang merupakan golongan mereka yang memeang tak tau macam mana nak jaga kebersihan, buang sampah merata-rata, lakukan pembakaran terbuka dan sebagainya. Sila jangan bising-bising dengan score EPI Malaysia ini.

p/s: EPI adalah singkata kepada Environmental Performance Index dan kesemua ini adalah index terbaru pada tahun 2010 yang diambil daripada penyelidik di Yale

cisdel holiday 10 Negara Paling Bersih di Dunia

lembu cisdel pergi bercuti

sumber: yale, masalapics

Kongsi Artikel

40 Responses to 10 Negara Paling Bersih di Dunia

  1. maia says:

    malaysia punye gmba pon time malam,, sbb klu siang nmpak smpah sepah2,, :smirk1_ee: :)

  2. comel says:

    :(em apapun kta hrus berusaha untuk mengekalkan kebersihan bandar kita..walapun jauh kta tetap ank malaysia…

  3. nely_peth says:

    sesungguhnya keindahan alam itu adalah ciptaan-Nya dan hendaklah ia di pelihara dengan sebaik-baiknya..

  4. nely_peth says:

    peliharalah alam persekitaran dan kekalkan keindahannya!!!CANTIK…

  5. hamidah says:

    cuba pulak buat tinjauan.negeri mana paling bersih ,dan negeri mana paling pengotor dalam malaysia..

  6. w@ni says:

    bagus la 54 dpd beribu-ribu negara kat dunia nie :D

  7. sakinah says:

    54 out to 192 countries in the world okla 2 8)

  8. sakinah says:

    are singapore does not listed?? :?:

  9. malaysia..emm, tandas malaysia kotor, market malaysia kotor, lagi ape..stesen bus pon kdg2 kotor..byk tmpat public kotor..aku pon kdg2 geli, sanggup tahan hajat dulu.

  10. penhitam says:

    ada berapa negara kat bumi ni sebenarnya?

  11. siderman says:

    harap malaysia maju lagi ttg k”besihan..jgn2 lh buang sampah m’rata2..he3

  12. anis shuhada says:

    kite x payoh r buang saph ngate,ni pon nk jage kshatan kite smue,spe hk rajin buang smph ngate ork,uboh2 r pranga ork…..harap maklum

  13. che'rain says:

    ko punye sumber xleh nak tgok, knape?

    New Zealand, Singapore kenapa xde ek?

  14. USUI says:

    wah~… rasa nak melancong (ikut cisdel) kat negara2 bersih tuu…

    #polis di France pakai basikal… nampak kat movie The Book of Secret…

  15. Pingback: 10 NEGARA PALING BERSIH DI DUNIA | Satu Sabah

  16. eeqa says:

    nk pindah la cam ni….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>